IDŐUTAZÁS – ’00-2005, SOROZATUNK 4. része

IDŐUTAZÁS – ’00-2005, SOROZATUNK 4. része

Egy újabb gyöngyszem, egy újabb fél évtized. Lássunk néhány újdonságot és érdekességet a 2000-2005 közötti időszakról. A 2000 és 2001-es években a deszkák terén olyan típusok látnak napvilágot, mint a Fanatic Stingray sorozat, a nagysikerű Mistral Vision, a Hi-Fly Freeride, Freemove sorozata, az RRD Avanmove darabjai, amelynek ridere Josh Angulo, az AHD G-Ride, valamint a DORPS is bejelentkezik szörf és kite deszkákkal egyaránt. A GUN palettája egyre bővül, a kiegészítőkön kívül Helix, Argon és Krypton névre hallgató deszkasorozatot dob a piacra. Mivel a kite egyre népszerűbb, a szörfmagazinok több és több oldalt szentelnek a híreknek, új termékeknek, tippeknek.

2002-ben áttörés következik a tengerentúlon. A Mistral-Naish kombo megszűnik létezni, januártól kizárólag Naish márkanévvel kezdi el árulni deszkáit a világbajnok. A Moreno ikrekről rövid cikk jelenik meg a SURF magazinban. A 2001-es wave ranglistán Daida olyan nagy neveket előz meg mint pl. Karin Jaggi, Iballa pedig a 3. helyen végez. A melegebb éghajlatokon élők és az ide utazó szörfösök mellett a skandináv országokban télvíz idején sem lankad a szörfszenvedély. A ruhák fejlődésével már havas, jeges körülmények között is nyomják a fanatikusok. A ruházat és kiegészítők terén a CAMARO toronymagasan vezet. Wave vitorlák terén legkedveltebb a NP Search, NS Dr. X, a G Manic és az Arrows Impact. Az árakat már nem nyugatnémet márkában és schillingben látjuk, hanem euróban jelennek meg. Egy korszak ezzel lezárult.

A GUN 2001-es deszkakollekciója. Bemutatkoznak az új Naish deszkák!
Nemcsak nálunk divat a téli menet! Iballa és Daida 2001-ben!
Tripla X és társai 2002-ből!
Jim Drake 72.

2003-ban Jim Drake betölti a 72. életévét, Hoyle Schweitzer a 69-et, míg Robby Naish már túl van a 39-en. A nosztalgia picit szárnyra kap és olyan fotók jelennek meg a magazinokban, amelyek a kezdetekhez repítenek vissza. Az internet még nem annyira elterjedt, a tartalmak sem annyira részletesek mint napjainkban, így a lenti fotón látható 1978-as trapéztechnika elég meglepően hat az olvasóra.

A több mint 30 éves múlttal rendelkező Düsseldorfi hajókiállítást 2003. január 18-26. között rendezik meg. A kiállítók száma eléri az 1700-at. Idén, azaz 2020-ban a Budapest Boat Show-n ugyan ennyien nem lesznek, de érdemes kilátogatni az F-pavilon 202E standjához. Díjmentes belépőjegyekért ide kattintva regisztrálhattok.

Jimy bácsi 72 éves – 2003-ban! A kezeket is figyeljétek!
Challenger Sails 1978

A wave mellett a freeystyle egyre nagyobb teret hódít. Az ehhez szükséges kisebb szkegek, vitorlák és deszkák fejlesztése rohamosan folyik. A Challenger Sails vitorlákról, amelyet épp a Gardatónál teszteltek 4 oldalas cikk jelenik meg. Tudtad, hogy a Challenger Sails 1978 óta gyárt vitorlát?! Az egyik legnagyobb múlttal rendelkező európai gyártó.

A moto-cross, ski-cross mellett 2003-ban megjelenik a PWA futamokon a Super-X kategória. Nagy kihívás ez a versenyzőknek és szervezőknek egyaránt. A futamokon sok a bukás, esetenként a bóják is kiszakadnak, egy lebonyolítás nagy odafigyelést és rugalmasságot/rögtönzést igényel. Bővebben korábbi cikkünkben ide kattintva olvashatsz róla.

A legkedveltebb szeles helyek Európában és környékén Paros, Naxos, Rodosz, Karpathos, Alacati, Tarifa, Porto Pollo, valamint Dahab, Hurghada, Kanári szigetek és Marokkó. Utazási és szélinfókról részletesen tájékozódhatunk a magazinokban, évszakra, hónapra lebontva a hőmérsékleti, szél, csapadék adatokat kapunk szálláshely ajánlóval egyaránt.

Széladatok 2003-ból!
VDWS – az alapok

A gyártók és kölcsönzők egyaránt felismerték, hogy nem csupán a felszerelés értékesítését, hanem az oktatást is előtérbe kell helyezni. Az 1974-ben alapított VDWS oktatóközpontok és oktatók száma gyarapszik. A világ minden táján megjelennek a tipikus piros/sárga dakron vitorlák a VDWS feliratokkal.

A lakossági célokat szolgáló műholdak megjelenésével elterjednek a GPS alapú karórák, így már nem csak a speed versenyek résztvevői tudják mennyivel hasítanak a vízen, de a Velencei-tó és Balaton szerelmesei is nyomon követhetik milyen távot szörföztek, mekkora maximális és átlagsebességgel tették mindezt.

2004. májusában varázslatos gyerekek címmel hosszú cikk jelenik meg Graham Ezzy-ről, Kai Lenny-ről, Kiri Thode-ról és Sarah Quita-ról. Ma, 2020-ban tudjuk hogy kik azok, akik valóban célba értek.

A Mistral piacra dobja a megújított, korábban is nagysikerű, de az új stílusoknak megfelelő Screamer freeride sorozatát, amely egészen 2009-ig az egyik legsikeresebb és legtöbbet eladott darab volt. A most piacon lévő Quikslide ennek a sorozatnak próbál nyomdokaiba lépni.

Dunkerbeck a wave és szlalom versenyek helyett átnyergel és a sebesség megszállottja lesz. A Neil Pryde vitorlák mellé a Peter Thommen által shapelt 35/40/45 és 50 cm széles deszkákat választja.

VDWS bemutató a Düsseldorfi kiállításon Az ifjú titánok 2003-ban!
Kai Lenny – 2003! Sarah Quita – 2003!
Plattensee – büszkék lehettünk! Dunky és fegyverei!
Egy kis speed történelem:

1976: A John Players Record Week elnevezésű rendezvényen a hollandiai Weymouth-ban Derk Thijs Windgliderével megfutja a 35,373 km/h sebességet 500 méteren.

1982: Philip Pudenz Kiel-ben 49,13 km/h sebességgel száguld, míg ugyanebben az évben az ifjú Pascal Maka 51,52 km/h sebességet ér el 260 cm hosszú és 50 cm széles deszkáján.

1984: Fred Haywood (USA) a St. Luis-i kikötőben 59,19 km/h ér el.

1986: Fuerteventura, Pascal Maka túlllépi a 70-et, csúcssebessége 71,97 km/h.

1993: Thierry Bielak színre lép és átlépi a bűvös 80-at, immáron csatornában. 83,96 km/h a saját legjobbja ebben az évben.

2003: Finnien Mayard a Masters of Speed versenyen 85,63 km/h-val száguld.

2004: Finnien Mayard eléri a 86,71 km/h-t.

Cél egyelőre a bűvös 90!

Visszatérve a 2004-es évhez a Gun Sails feltámasztja a rég elfeledett márkát és a Marco Copello által shapelt G-Sailboards –ból wave, freeride, freestyle és formula deszkát is piacra dob.

2005-ben a Tabou deszkák térhódítása egyre nagyobb. A DaCurve és a Rocket a mai napig kedvelt név a szörfösök körében. A korábban F2 Xantost shapelt Werner Gnigler a JP-hez szerződik és keze munkája során létrejön az X-Cite Ride FWS változat. Évekig az egyik legkedveltebb  modellje a JP-nek.

A német SURF magazin egy egész számot szentel az új területek felfedezésére. Szívesen lettem volna akkor újságíró náluk. Részletes spotleírást kapunk Peru, India, Zanzibár, Új-Zéland csodálatos szeles helyeiről. A hírek végén nyúlfarknyi cikkben lehozzák, hogy a Balatonon világkupa versenyt rendeztek, ahol Kevin Pritchard is a versenyzők között volt. Mindezek mellett megemlítik, hogy az akkor junior kategóriában induló (U17), ma PWA 7. helyezett Maciek Rutkowski a 3. helyen végzett.

Magyar vonatkozásban a Wind & Kitesurf magazin szeptember-októberi számában összefoglalót olvashatunk a második Let’s go Freestyle versenyről. Dobogós helyezettek többek között Marton András, Horányi Nevy András, Amigo Dávid, Zombory Csaba, Farkas Cecília, Karátson Kristóf stb. Fotós leírást láthatunk a 360 Carving-ról és a Spock 540 Spin-ről. Utibeszámolót olvashatunk Dr. Farkas Cecília jóvoltából Dahab-ról és szintén egy összefoglalót a világ első PWA Super Cross versenyéről. Hazai szörfös helyek közül a Tatai tó kerül bemutatásra.

A Gnigler deszkák 1994-2004! Let’s Go Freestyle eredmények!
SDM – RDM

A felszerelések tekintetében a carbon elterjedése már nem csupán az árbócokra, hanem a boom-okra és hosszabbítókra is igaz. A súlycsökkentés miatt megjelennek az RDM árbócok és hosszabbítók.

A Hi-Fly az 1978 óta létező márka ősi mivoltára alapozza reklámait 2005-ben. Mindezek ellenére a sandwich deszkái, sem a Free, sem a Madd nem arat átütő sikert. A Mambo 175 és 219 literes változatok oktatási célokra tökéletesek.

 A Hi-Fly 2005-ös “Őrült” sorozata, 2020-ban Hej-Fly néven támasztották fel a márkát!
SPEED mindörökké!

2005. áprilisában valóra válik egy álom, Finnian Mayard átlépi a 90-et! A Patrik Diethelm által shapelt F2 Missle deszkával, amely 35 cm széles, 214 cm hosszú 3,2 kg és mindösszesen 22,5 cm -es szkeget használt.

2005. szeptemberében egy igen érdekes cikk lát napvilágot. Hol máshol mint a Surf magazinban. Testi fogyatékossággal élő emberekkel készült riport arról hogyan élik meg hétköznapjaikat, és hogyan tudnak hiányzó végtagokkal szörfözni. A látvány megdöbbentő, de az akaraterő, a sport iránti szenvedély úgy látszik minden akadályt legyőz.

A szörfösök előtt nincs lehetetlen -1. A szörfösök előtt nincs lehetetlen -2.
Túl a csúcson, azaz a 90-en! G-Sailboards paletta 2005-ben!

 

Folytatjuk…..

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *